Какво е домейн? – Направи си сайт №1

Това ще е първата подстатия на тема „какво е домейн„, как и за какво се използва. Статията е разширение на основната тема Направи си сайт, която можете да прочетете, за да се научите как да си направите сами сайт и то БЕЗПЛАТНО. Всички знания, как да си направите сайт, можете да получите от тук.

Какво е домейн?

Да започнем с това, че всеки уеб сайт в интерент си има публичен адрес- IP. Този АйПи адрес представлява поредица от числа (4) в диапазона 0-255 разделени със точка. Например едни от IP адресите на „google.com“ е „142.251.41.14„. Би било доста трудно, ако трябва да запомните всяко едно IP за всеки сайт, който посещавате. Ето за това идват на помощ домейн имената.

Те са много по – лесни за запомняне и писане. Домейна е с минимум един знак, но те отдавна са заети или някои домейни са забранени за регистрация. Максималната разрешена дължина за домейн е 63 символа. Като в примера отдолу е показано разположението на домейна в URl структурата:

Как изглежда URL адреса.
Как изглежда един URL адрес и разположение на домейна в него.

Първото име на интернет домейн „symbolics.com“ е регистрирано от Symbolics, компютърна компания от Масачузетс на 15 март 1985г. Сайтът и в момента е активен и може да се посети, като отворите домейна във вашия браузвър.

Как работят домейните?

Няма да изпадаме в подробности, тъй като това си е една обширна тема. Затова ние ще се опитаме да ви обясним на разбираем език как работят домейните и по-важното е вие да го разберете.

Когато опитате да достъпите даден сайт през вашият уеб браузър, независимо дали сте кликнали на линк или сте го въвели ръчно вие изпращате заявка за този сайт. В повечето случай вашият ISP (доставчика ви на интернет) има кеширани (запазени) IP адресите на повечето домейни и свързва търсеният от вас домейн с правилното IP. Ако не го намери (няма го запазено) прави заявка към други специализирани за това сървъри, които имат информация за всички сайтове и взема IP-то на желания от вас сайт, за да ви свърже.

И ето как работят домейните и как се свързвате вие с интернет посредством тях.

За какво се използва домейн?

Основната причина да използваме домейни, а не основните IP адреси е леснотата в запомнянето им. Въпреки, че сегашните търсачки организират доста добре информацията и не се налага да помним дори и по – сложни домейни, все пак е по – лесно да запомним google.com отколкото 142.251.41.14

Различни типове домейни

Има няколко основни типа домейни, като всички се водят топ левъл домейни или съкратено TTD (Top-level Domains)

Основни топ левъл домейни gTLD (Generic Top-level Domains)

Основните и най- използваните са gTLD (Generic Top-level Domains) или основните топ левъл домейни. Такива са .com, .org, и .net. Според световната статистика най- използваното домейн разширение е .com без да ви учудя, но то държи над 54% от всички регистрирани домейни в света. Прилагаме и инфографика:

Най- популярни домейн разширение TLD в света
Най- популярни домейн разширение TLD в света. Процентно разделени.

Държавни домейни разширения ccTLD (Country Code Top-level Domains)

Това са разширенията, които принадлежат на всяка страна ccTLD. Държавата притежател сама решава как да ги използва, регистрира и управлява. Националният домейн за България е .bg и за да регистрирате такъв ви трябва нотариално заверено пълномощно или валиден електронен подпис.

Най- разпространения държавен домейн е .tk на малката островна държава Токелау близо до Нова Зеландия. То е популярно, тъй като е безплатно, а всичко безплатно е хубаво. Ако обичате безплатното, може да прочете и подробната ни статия „Как да си направите сами безплатен сайт

Най- много регистрирани държавни ccTLD домейни.
Най- много регистрирани държавни ccTLD домейни.

Нови топ левъл домейни nTLD (New Top-level Domains)

nTLD това са нови домейни, които се появиха през 2011 и представляват специални домейни за различни организации, бизнеси и услуги. Много от тях не са популярни, но ето няколко примера: .academy, .app, .actor, .photos, .online, .taxi и други.

Тези домейни са безкрано много и всяка година се добавят още нови. Единствения минус е, че не са популярни и не всички регистратори ги предлагат.

Всички видове домейн (Суфикси, Suffixes, Разширения). Топ левел домейни (TLD)

Информацията е към 05/2022

.ac, .ac.uk, .ad, .ae, .aero, .af, .ag, .ai, .al, .am, .an, .ao, .aq, .ar, .arpa, .as, .asia, .at, .au, .aw, .ax, .az, .ba, .bb, .bd, .be, .bf, .bg, .bh, .bi, .biz, .bj, .bm, .bn, .bo, .br, .bs, .bt, .bv, .bw, .by, .bz, .ca, .cat, .cc, .cd, .cf, .cg, .ch, .ci, .ck, .cl, .cm, .cn, .co, .co.uk, .com, .coop, .cr, .cs, .cu, .cv, .cw, .cx, .cy, .cz, .dd, .de, .dj, .dk, .dm, .do, .dz, .ec, .edu, .ee, .eg, .eh, .er, .es, .et, .eu, .fi, .firm, .fj, .fk, .fm, .fo, .fr, .fx, .ga, .gb, .gd, .ge, .gf, .gg, .gh, .gi, .gl, .gm, .gn, .gov, .gov.uk, .gp, .gq, .gr, .gs, .gt, .gu, .gw, .gy, .hk, .hm, .hn, .hr, .ht, .hu, .id, .ie, .il, .im, .in, .info, .int, .io, .iq, .ir, .is, .it, .je, .jm, .jo, .jobs, .jp, .ke, .kg, .kh, .ki, .km, .kn, .kp, .kr, .kw, .ky, .kz, .la, .lb, .lc, .li, .lk, .lr, .ls, .lt, .ltd.uk, .lu, .lv, .ly, .ma, .mc, .md, .me, .me.uk, .mg, .mh, .mil, .mk, .ml, .mm, .mn, .mo, .mobi, .mod.uk, .mp, .mq, .mr, .ms, .mt, .mu, .museum, .mv, .mw, .mx, .my, .mz, .na, .name, .nato, .nc, .ne, .net, .net.uk, .nf, .ng, .nhs.uk, .ni, .nl, .no, .nom, .np, .nr, .nt, .nu, .nz, .om, .org, .org.uk, .pa, .pe, .pf, .pg, .ph, .pk, .pl, .plc.uk, .pm, .pn, .post, .pr, .pro, .ps, .pt, .pw, .py, .qa, .re, .ro, .rs, .ru, .rw, .sa, .sb, .sc, .sch.uk, .sd, .se, .sg, .sh, .si, .sj, .sk, .sl, .sm, .sn, .so, .sr, .ss, .st, .store, .su, .sv, .sy, .sz, .tc, .td, .tel, .tf, .tg, .th, .tj, .tk, .tl, .tm, .tn, .to, .tp, .tr, .travel, .tt, .tv, .tw, .tz, .ua, .ug, .uk, .um, .us, .uy, .uz, .va, .vc, .ve, .vg, .vi, .vn, .vu, .web, .wf, .ws, .xxx, .ye, .yt, .yu, .za, .zm, .zr, .zw

Kак да изберем домейн?

Избора на домейн е основна стъпка при изработката на сайт. За да си изберете домейн първо трябва да сте решили с какво ще се занимавате, каква е вашата дейност, а най- добре е да имате име за вашия бизнес или идея.

Има няколко варианта за избор на домейн. Ние ще разгледаме два от тях. Единият е домейна да е свързан с дейността ви, а другия той да е името на бизнеса ви, вашият бранд.

Домейн свързан с дейността бизнеса

Ако сте решили домейна да е свързан с дейноста ви, като например: aluminieva-dograma-pernik.com, то тогава трябва да подберете много внимателно как ще подредите и изпишете думите на латински. Много колеги използват този тип домейни за по-добро позициониране в търсачките. Нашият опит показва точно обратното, по добрия метод е да изберете, регистрирате и развивате бранд домейн за вашия бизнес.

Бранд домейн базиран на името на вашия бизнес

Това е предпочитания от нас метод за избор на име. Основните предимства са наличието на домейни, тъй като е малко вероятно точно вашия бранд да е зает. Краткост на домейна, например ако брандът вие е за алуминиева дограма и се казва Абвгде, то най-вероятно домейна abvgde.com или .bg e свободно.

Нашия съвет е да избягвате тирета и цифри, ако е възмножно, както и да се стараете да е максимално кратко. Но все пак всеки един домейн може да е популярен и работещ за вас, само трябва да го развивате правилно.

Как и от къде да регистрираме домейн?

Регистрацията на домейн не е сложна задача. След като сте решили какъв ще е вашият домейн, трябва да изберете и регистратор. В повечето случаи компаниите за хостинг услуги предлагат да закупите и домейни от тях на промо цени. Изберете си една от тях, намерете полето за проверка на домейни и проверете дали избраното от вас е свободно.

Ако вашият домейн е свободен, то тогава го регистрирайте като следвате стъпките в сайта им. Ако се окаже, че името е заето, то тогава ще трябва да промените вашето или да изберете ново.

Какво са DNS настройки?

Темата за DNS настройките и сървърите е доста обстойна, но трябва да знаете поне основното, за да успеете да пренасочите домейна към желания от вас хостинг. Ако помните от статията по- горе вашият браузър търси IP на домейна първо при доставчика ви на интернет, а ако не го намери го търси в „специализирани за това сървъри“. Именно тези сървъри са DNS сървъри, или най- просто казано, те са като телефонен указател в номерта (IP адресите) на всички сайтове.

Вие също може да имате собствен DNS сървър, но на този етап не ви се налага, просто използвайте и насочете домейна си към тези на хостинг компанията, която използвате.

Как да пренасочим домейн?

Ще разгледаме няколко ситуации, в които може да ви се наложи това. В повечето случаи това се прави автоматично, след като си регистрирате домейн с хостинг към него, то домейна автоматично се насочва към хостинга който сте закупили.

Но ако регистрирате домейна през един търговец, а закупите домейна през друг, тогава ще трябва да пренасочите домейна.

  1. Имате нужда от адресите DNS сървърите на хостинг компанията, където ще е сайтът ви. Най- лесния за вас начин е да ги потърсите в самия сайт на компанията или да пишете на съпорта и те да ви ги предоставят.
  2. След като имате DNS адресите, отивате в сайта от където сте запазили домейна и там търсите меню „Домейни“ и избирате вашия домейн. В повечето случай имате опция „Промяна на неймсървъри“ или „Промяна на DNS“ или „DNS настройки“, при всяка компания е различно. От там ви се отварят няколко полета за попълване на адресите получени от точка 1. Попълнете минимум 2, за да сте сигурни, че ако единият откаже, дугият ще го замести.

Това е накратко как да пренасочите домейн, към желан от вас DNS сървър. Ако имате проблеми, най – добре се сържете със съпорта на съответната компания и те ще ви помогнат, в повечето случаи.

Източници