SEO оптимизация

Какво е SEO оптимизация?

Оптимизиране на уеб сайтове, така че те да излизат на предни позиции при търсене в търсещите машини. Търсещи машини са все популярните търсачки Google (най- известната и използвана търсачка в света- основна цел на seo), Yandex (руската търсачка конкурент на Google, най- голямата в Русия основна цел за сео при сайтове на с руска насоченост) и други не толкова популярни, като Bing, Ask, Yahoo.

SEO оптимизацията е важна, защото тя има по- голям ефект  за популяризиране на сайта Ви отколкото всеки друг маркетингов метод. При постигане на сайта ви в топ3 вие ще получите 50% от кликовете при търсене на тази ключова дума, а целта на всяка една сео оптимизация е именно това. Чрез качествена seo оптимизация вие може да постигнете невероятни постижения и да клиентите сами да ви търсят. Независимо дали вашия бизнес е на територията на цялата страна или на определена област или град, вие може да спечелите тези клиент с една добра seo оптимизация.

Без сео оптимизация на сайта ви- той ще е реално неефективен и няма да имате полза от него. Няма да имате възвращаемост на вложените пари в изработката на сайт и ще отчетете загуби, защото няма да сте видими за никого. Планирайте разходи за seo оптимизация още когато обмисляте идеята за изработка на сайт.

Основни стъпки при SEO оптимизация:

1. ЗАПОЗНАНСТВОТО! Запознаваме се с идеята на сайта- дали е информативна (с цел да информира за дадена услуга, личност, и др.), дали е представителна (фирмен сайт, който да показва цялостното състояние на фирмата), дали целта е да продава (онлайн магазин), или целта е някаква друга. Запознаваме се с цялостната концепция на бранша (в каква степен конкурентите ви са навлезли на пазара и пр.). Изработване на дългосрочен план за желаните цели на seo оптимизацията.

2. ON- PAGE или работа по сайта. Втората и съществена стъпка е работата по сайта, неговото редактиране, кодово редактиране и/ или допълнение и разширение на самия сайт. Ние се съсредоточаваме, в това да изберем най- точните думи, който да описват дейността на сайта и да ги превърнем в ключов елемент в СЕО оптимизацията. След което извършваме пълен набор на файловете, създаваме sitemap и добавяме още няколко елемента за по- добра оптимизация.

2.1. Анализиране на on- page работата по сайта. В тази стъпка ние, чрез google tools анализираме съдържанието на сайта и довършваме финните настройки.

2.2. Добавяне ръчно на сайта ви в тематични уеб каталози и директории. Предлагаме добавянето на сайта ви в над 200 български и над 2600 чуждестранни директории, което ще доведе сайта ви до по- предни позиции в търсачките. Чрез това добавяне на сайта ви целим да получим максимално голяма системна мрежа от връзки сочещи към вас.

3. Последния етап от една добра SEO оптимизация е неговата поддръжка или off- page грижа за сайта. Тя включва абонамент от минимум 1 година и включва:

3.1 Периодичен анализ на сайта. Дали е лесен за достъп или поради лош хостинг не се показва редовно сайта. Дали зарежда бавно, колко и какви са посещенията на сайта (гео анализ- държави, градове, и др.)

3.2 Добавяне на блог или форум, за по- добро и лесно добавяне на информация, свързана с сайта и/или фирмата.

3.3 Добавяне на сайта в други тематични сайтове (размяна на линкове).

3.4 Управление на рекламите. Тяхната ефективност и seo оптимизация.

Последни данни за оптимизацията и разпределението на трафик по позиции в Google

Защо ви е нужна качествена seo оптимизация и защо не трябва да пестим от нея. С помощта на няколко таблици ще се опитам да ви разясня защо ви е необходима качествена оптимизация и какви са ползите от нея. За начало разгледайте тази таблица в която е показано съотношението на платени позиции (PPC в AdWord) и органичните резултати, тези които са се класирали в топ 5 на SERP-а:

Платени и органични резултати от Google

 Платените и органичните резултати в Google са в съотношение 15% за платените и 85% за органичните резултати. Следващата таблица показва броя кликове при органичните резултати и това, че първият в класирането получава 53% от всички трафик. Вижте подробно долната диаграма:

Разпределение на трафика по позиции в Google

Както ясно се вижда от таблицата трафика е разделен, като 53% за първата позиция, 15% за втората, 9% за третата и т.н. Това са данните за резултатите и ползите от една ефективна seo оптимизация.

 *Всички права върху графичните изображения са запазени, те са изготвени лично от Пенчев Груп.