Как да си направите сами безплатен сайт?!

Изработката на един качествен уеб сайт не е лека задача, изисква познания, умения и не малко време. В тази статия ще се опитаме да ви обясни всичко стъпка по стъпка как се случва и как да си го направите сами, напълно безплатно или само на цената на хостинг и домейн. Разбира се най- вероятно вашият опит и умения няма да са достатъчни, за да изглежда и работи сайтът ви, като големите корпоративни уеб сайтове, но все пак ще ви свърши работа за начало, а ако вложите старание, то тогава защо не и за в бъдеще. Това е идеалният вариант, ако сте малък или стартиращ бизнес с ограничен бюджет с този наръчник за безплатен сайт. Да не забравяме, че безплатен обяд няма и вие трябва да инвестирате време, за да изградите сами вашият уеб сайт.

Няма да обясняваме в тази статия за конструкторите за сайтове (сайт билдърите), тъй като те никога не са безплатни, колкото и да го обещават. Или дори и да са безплатни, то сайтът ви няма да изглежда професионално и сериозно, както бихте искали.

Тази статия ще даде отговори на въпросите: Какво е хостинг и домейн? Какъв хостинг ми трябва – платен или безплатен? Какви са предимствата на платения пред безплатния хостинг? Какви умения ми трябват за да си направя сайт? Да използвам ли платформа за направа на сайт и каква? Колко време ми е необходимо да си направя сайт?, както и много много други.

Ако все пак искате професионален светкавичен уеб сайт за вашият бизнес, можете да се свържете с нас за изработката му. Но сега нека започваме със стъпките за изработка на безплатен сайт.

Къде ще е моят уеб сайт?- хостинг и домейн

Това е първият въпрос на който трябва да си дадете отговор, преди да започнете с изграждането на уеб сайта. Ако не знаете точно как работи интернет, ще трябва да ви разочароваме, че не е нужно само да имате личен компютър, за да имате уеб сайт. Файловете за сайта ще трябва да седят някъде на сървър и да се зарежда, когато бъде потърсен от клиент. Накратко ще ви трябва хостинг и домейн, без него не става.

Хостинг = мястото, където ще е разположен вашият уеб сайт, файлове, бази данни и друга информация свързана с него. Сървъра който ще зарежда вашия уеб сайт, когато някой иска да го посети.
Домейн = името на вашият сайт, което при въвеждането в браузъра ще показва вашият сайта. Например домейна на този сайта е penchevgroup.com

Ще ви предложим няколко варианта, като ще посочим плюсове и минуси.

Опция 1: Абсолютно БЕЗПЛАТЕН уеб сайт

Безплатен хостинг

В интернет има доста предложения за безплатен хостинг, но всички крият скрити условия. Преди да използвате безплатен хостинг, трябва да внимавате за следните възможни проблеми:

 • Не гарантират, че няма да премахнат уеб сайта ви, когато им станете неудобни. За това направете резервно и актуално копие на уеб сайта си, като го съхранявате локално.
 • Показват външни реклами на вашият сайт, а това изглежда доста несериозно за уеб сайт.
 • Много малко пространство за файловете ви.
 • Много малко трафик или други ограничения за вашият уеб сайт.
 • Липсата на основни изисквания за един уеб сайт (липса на MySql, PHP и други).

Проверихме няколко предложения за безплатен хостинг и най- доброто, което успяхме да намерим е безплатното предложение на infinityfree.net . Предлагат доста добри условия, като единственото ограничение е броят заявки на ден от 50 000, което звучи добре за стартиращ уеб сайт с нисък трафик.

Има и други алтернативни предложения, като това на https://www.freehosting.com/free-hosting.html, но трябва да ги проверите внимателно, преди да им се доверите. Препоръчваме и да си направите едно леко проучване за други по- подходящи “free web hosting” (google линк към търсенето, игнорирайте рекламите в началото).

Безплатен домейн

Безплатния домейн е малко по- сложен въпрос, тъй като хората са свикнали със стандартните .com .net .eu .bg, които няма как да са безплатни. Дори и да ви ги рекламират като такива, то най- вероятно ще искат да купите нещо друго, за да ги получите, затова те отпадат.

Като предложение, можете да проверите и резервирате безплатен домейн от www.freenom.com, но там са налични само .tk, .ml, .ga и други, които не са чак до там популярни. А и повечето хора ще ги приемат като несериозни за един бизнес.

Силно препоръчваме, дори и при използването на безплатен уеб хостинг, то да заделите едни максимум 30 лв на година за платен домейн.

Опция 2: Уеб сайт на цената на хостинг и домейн

Това е доста по- добрият вариант, дори и за стартиращ бизнес, тъй като ви дава надеждност, сигурност и стабилност за вашия уеб сайт.

Не е нужно да си правите постоянни резервни копия на вашият уеб сайт, тъй като платения хостинг има включен бекъп, ако няма, то просто не е за вас.

Имате доста по- стабилни ресурси, като свързаност, CPU, RAM и други, които ви гарантират, че сайтът ви няма просто да изчезне. Също така и скоростта с която зарежда вашият уеб сайт ще е доста по- бърза, ако предпочете платения пред безплатния хостинг.

Абсолютно достатъчни ресурси, дори и при най- бюджетните решения. Няма нужда да мислите дали ще имате достатъчно място за вашият уеб сайт, дали ще имате достатъчно трафик, бази данни и други, тъй като за стартиращ уеб сайт не е необходимо много, дори и за 5-6 лв. на месец са достатъчни.

Като препоръка, можем да ви предложим NS1.bg, където можете да изберете споделен хостинг ЕВРО на цена от 6.45лв на месец и да не се тревожите за хостинг поне в началото на вашият бизнес. Работим от дълги години с тази фирма и те наистина са стабилни и нямаме забележка.

Все пак, можете да направите проучване и в другите хостинг компании в България, но внимавайте с предлаганите от тях условия. Ограничение в броя на файлове, трафик и други, както и дали това е цената само за тази първа година и каква е за следващия период.

Една бърза сметка показва, че ако платите вашият хостинг и домейн за година, това би ви струвало

12 х 6.45лв за хостинг + 24лв на година за домейн .com = 101.4лв за хостинг и домейн на година 

Още едно наше предложение е и jump.bg, където цените са дори и още по- ниски, но нямаме опит с тях. И ако използвайте промо код : PVGROUP ще спестите още 10%. Сметката в този случай би била:

12 х 2.9лв + 22.67лв на годна за домейн .com = 57.47лв - 10% = 51.7лв за хостинг и домейн на година 

Нека да направим безплатен уеб сайт!

Избрали сме къде ще бъде нашият уеб сайт, нека да започнем с това, как да го изградим. Да изберете платформа или да го напишете сами на HTML, PHP, JS (това са езици за програмиране и едва ли ви интересуват)?

Ще ви покажем стъпка по стъпка как да си направите уеб сайт, без да е необходимо да сте програмист. Нужно ви е само внимание и търпение, за да получите желания резултат. Избрали сме най- лесният и кратък начин (според нас) за направата на уеб сайт, без да са нужни специални познания.

Избрали сме платформата за управление на съдържанието (CMS) WordPress, тъй като е

 • Напълно БЕЗПЛАТНА
 • Най- популярна в целия свят
 • Лесна за работа и инсталация
 • Изцяло преведена на Български
 • Много безплатни разширения
 • Много безплатни теми
 • Дори и да имате затруднения за работа, в интернет има всички отговори
 • И не на последно място да добавим отново, че е БЕЗПЛАТНА

От къде да започнем

Има два вариант за инсталиране на WordPress, през cPanel App Installer или ръчно. И двете опции са доста лесни, но през cPanel App Installer е максимално улеснено и автоматизирано.

Какво е cPanel? Това е един от софтуерите, който управлява вашият хостинг и вие го менажирате през него, но не винаги го има, тъй като е платен. Ако изберете предложенията ни за платен хостинг, те го имат и доста ще ви улеснят с инсталацията на WordPress.

Как да инсталираме WordPress чрез cPanel App installer?

Влизате във вашият хостинг cPanel и намирате App installer или направо WordPress. В повечето случаи на първо място е логото, изглежда така или по подобен начин:

Wordpress лого

След което ви показва страница с информация за WordPress и опция да инсталирате “Install Now”. От там нататък всичко е попълване на полета. Избирате:

 • Версия на инсталацията – препоръчваме да използвате винаги последната.
 • URL- това е адреса на вашия сайт, не добавяйте директория, ако това е за основният ви сайт.
 • Име на сайта- Кратко име на вашият уеб сайт/дейност. Например: “Иванов ЕООД- ПВЦ и алуминиева дограма Пловдив”.
 • Описание на сайта- Кратко описание за дейността на фирмата. Например: “Продажба и ремонт на алуминиева, дървена и PVC дограма на конкурентни цени за град Пловдив и региона”.
 • Потребителско име за админ – не препоръчваме да използвате admin, името на сайта или подобни.
 • Парола за админ – използвайте сигурна парола.
 • Email адрес на администратора.
 • Език на системата (wordpress)- препоръчваме Български.

Това са задължителните опции, като можете да изберете също така и плъгини, теми и други опции, които и в последствие ще можете да активирате/премахнете. Тях ще обясним по- надолу в статията.

Преминете до дъното на страницата и инсталирайте с бутона “Install” и изчакайте. Това е, успешно инсталирахте wordpress, чрез cPanel. Ако това ви е достатъчно пропуснете секцията за ръчно инсталиране и преминете към Конфигурация и настройки на новия безплатен уеб сайт.

Ръчно инсталиране на WordPress

Другият вариант за инсталация на Wordrepss е ръчният, който също не е никак сложен, но изисква повече време. Ето и как се случва той.

Първо ще ни трябват файловете за WordPress, които можете да свалите от тук:

https://bg.wordpress.org/download/

Намерете бутона “Сваляне на WordPress х.х”, където х.х е посочената версия. Свалете .zip файла. След като свалите успешно .zip файла ще е необходимо да го качите на вашият хостинг.

Качване на файловете за вашият нов сайт

Сега идва ред на по- сложната част, трябва да качите файла в правилната директория и да го разархивирате. Ако използвате посочените от нас хостинг компании или други предоставящи cPanel, то тогава трябва да отидете в файловия мениджър (File Manager) и да изберете директорията public_html.

Важно е да качите файловете в правилната директория в противен случай те няма да са активни за вашия уеб сайт. Ако хостингът не използва cPanel то проверете коя е правилната за вас директория. В повечето случаи, тя е public_html, home, web, www или подобна, ако не сте сигурни се свържете със съпорта на съответния хостинг.

След като сте сигурни, че сте в правилната директория изберете опцията за качване на файл или “Upload” от най- горното меню. Ще ви прехвърли в нов прозорец, където ще можете да добавите сваления .zip файл, който свалихте от сайта на WordPress. Изчакайте да се зареди, докато не изпише, че качването на файла е завършено. Изберете линка най- отдолу за връщане във файл мениджъра и този таб на браузъра ще се затвори. Това е, вече качихте файлове във вашият хостинг.

Ако вашият хостинг не предлага cPanel, проверете за друг файлове мениджър или качете файла с FTP.

Сега нека да разархивираме качения .zip файл. Изберете/маркирайте качения файл от файловия мениджър и изберете разархивиране (Extract) след което бутон “Extract file(s)”.

След като разархивираме файла, би трябвало да имаме папка wordpress. Отворете я и изберете всички файлове, чрез избиране от менюто (Select All) след което опцията за преместване на всички избрани файлове (Move). От показалия се прозорец би трябвало да има път посочен като:

/public_html/wordpress

редактирайте го за да стане:

/public_html/

след което изберете бутона (Move file(s)). По този начин ще преместите файловете от папката на wordpress в основната ви директория. Изчакайте и след завършването на процеса би трябвало да няма никакви файлове в тази папка. Върнете се назад в основната директория public_html.

Вече имате всички необходими файлове за вашият нов уеб сайт.

База данни

Сега нека да създадем база данни, за да може сайтът ви да е динамичен и най- вече да работи. Ето и как най- лесно да създадем база данни с cPanel. Намерете опцията от главното меню:

MySQL® Database Wizard

След което просто следвайте стъпките. На стъпка 1 създайте база данни, като първоначално е изписано името на сайта ви или уникално такова, последвано от “_”. След него в полето въведете името, например DB123 и така името на базата ви с данни ще е potrebitel_db123.

На следващата стъпка създаваме потребител за тази база данни, както и парола, която трябва да е сигурна и да запомним, поне докато не я добавим към нашия уеб сайт.

Когато сме създали вече и потребител, ще ни пита какви привилегии да има той към тази база данни. Най- добре изберете всички (All privileges) и запазете.

Ето че вашата нова база данни + потребител за нея е създадена.

Начални ръчни настройки и инсталиране на WordPress

Вече имате качените файлове + база данни с потребител, нека да ги свържем. Отворете сайта си, като въведете точно домейна в браузъра и натиснете “Enter”. Ако сте направили всичко правилно, би трябвало да ви се зареди началния конфигуратор на WordPress.

Подобно на инсталацията чрез cPanel App Installer и тук ще трябва да въведем същата информация, но в началото ще ни пита за базата ни данни.

 • Добавете името на базата данни
 • Потребителя
 • Паролата
 • Хоста – почти винаги е localhost, освен ако не използвате външна база данни, но на този етап се съмняваме
 • Префикс- сменете този символ на нещо индивидуално, например “PG3_”
 • Име на сайта- Кратко име на вашият уеб сайт/дейност. Например: “Иванов ЕООД- ПВЦ и алуминиева дограма Пловдив”
 • Описание на сайта- Кратко описание за дейността на фирмата. Например: “Продажба и ремонт на алуминиева, дървена и PVC дограма на конкурентни цени за град Пловдив и региона”
 • Потребителско име за админ – не препоръчваме да използвате admin, името на сайта или подобни.
 • Парола за админ – използвайте сигурна парола
 • Email адрес на администратора

Ако сте се справили с тези стъпки, вече трябва да имате готов инсталиран WordPress и работещ уеб сайт. Ето и линк към видео, което намерихме за ръчната инсталация на WordPress:

https://www.youtube.com/watch?v=Hk8pX7gVJ84

Да, вече имате работещ уеб сайт, но той не с вашата информация и изглежда ужасно. Нека да в няколко лесни стъпки да ви обясним основните настройки.

Конфигурация и настройки на вашият безплатен уеб сайт

След като си имаме работещ уеб сайт, нека го настроим и пригодим за нашите нужди. Първо трябва да влезем в админ панела, това става винаги като въведем “/wp-admin” след домейна на нашият сайт. Например:

https://yourdomain.com/wp-admin

Използвайте въведените от вас по- рано потребител и парола, за да влезете в административния панел. Тук е момента, в който ви съветваме да отделите поне 30 – 40 минути, за да разгледате всяко едно меню и предлаганите опции, за да видите възможностите на платформата. По- добре да направите грешка сега, отколкото, когато вече имате съдържание и потребители в сайта.

Избор на тема/дизайн

Изборът на тема е момента, в който вие трябва да изберете как искате да изглежда вашият сайт. От админ панела на WordPress избирате Външен вид > Теми, след което бутона за добавяне на нова “Add new”. Ще ви се разкрие цял списък с опции за филтриране на темите, както и търсачка, ако търсите някоя конкретно. Буквално избора е безкраен, но ви препоръчваме да изберете някоя по- опростена тема за начало, все пак нямате много опит.

След като ги разгледате подробно всички теми и намерите желаната от вас преместете мишката над нея и изберете бутона “Инсталиране”, изчаквате няколко секунди, след което бутона “Активиране”. Това е!

Всичко в WordPress се инсталира по този начин, първо инсталирате и после активирате. Винаги ще имате възможност да деактивирате и изтриете темата или друго, ако не ви хареса.

Препоръчителни разширения

Когато имате работещ сайт на WordPress е силно препоръчително да инсталирате и няколко разширения, които да ви помогнат на вас като собственици на нов уеб сайт. Основните насоки, за които ще ви трябват разширения са три: Сигурност, SEO и Оптимизация на системата.

Ето и списък с няколко разширения, които са безплатни и е добре да добавите:

 • Jetpack- разработено от WordPress и помага за по- добрата работа на системата. Дори и безплатната версия ще ви свърши чудесна работа.
 • Wordfence Security- помага за сигурността на вашия сайт. Добавете потвърждение за вход, чрез своя смартфон и бъдете сигурни, че хакерите ще се откажат доста бързо от вашия сайт.
 • Really Simple SSL- безплатен и много лесен за инсталиране SSL сертификат.
 • Yoast SEO- най- популярното разширение за SEO за WordPress. Инсталирайте, добавете вашите данни и желания и разширението ще направи основната on – page оптимизация.
 • Contact Form 7- лесно и удобно разширение, за да създадете форма за контакти на вашия уеб сайт.

Необходими страници

След като завършите основната работа по вашият нов безплатен сайт, ще имате нужда от съдържание. Не забравяйте, че то е едно от най- важните неща във всеки един сайт. Ако нямате добро съдържание, нямате нищо. Отделете повече време в това да създадете подходящо и добре обмислено съдържание. Така ще помогнете на вашия бизнес, като доведе нови клиенти.

Ето и няколко задължителни страница, които трябва да има вашият уеб сайт, ако искате той да изглежда сериозно:

 • Начало- Най- важната страница на вашият уеб сайт. Това ще вижда първо всеки, който отвори вашият уеб сайт. Добавете по малко информация от всичко за вас, най- важното, синтезирано и добре обмислено.
 • За нас – Страницата, в която се представяте, вие или вашият бизнес. Бъдете честни, няма нужда от изкривяване на информацията, все пак ще я четат ваши бъдещи клиенти.
 • Услуги/Продукти – Какво предлагате, за кого и как. Всичко, което може да бъде интересно на вашите клиенти. Ако имате нужда добавете и колкото са необходими под страници.
 • Контакти – Абсолютно задължителна опростена страничка с информация къде и как да ви намерят вашите клиенти. Ако се справите може да добавите и форма за контакти.
 • Портфолио/Референции- страничка където да се види какво сте правили и отзивите от ваши клиенти. Не е задължително ако сте нов в бранша, но е препоръчително и би ви помогнало.

Според естество на различните бизнеси, може някой страници да не са ви необходими.

Заключение

Да се сдобиете с безплатен сайт не е лесно, но при желание и достатъчно отделено време е напълно възможно. Дайте равен старт на своя бизнес и не го оставяйте без уеб сайт, независимо дали ще е платен или безплатен.

Отделяйте му редовно време и за последващо развитие и SEO, шервайте го с приятели, търсете мнение на приятели за това как работи и изглежда и го подобрявайте.

Като реклама в края на филма, ще ви предложим да се доверите на нас за професионална изработка на уеб сайт на топ цени.

Споделете тази статия, за да може тя да достигне до повече хора и да помогне на повече стартиращи бизнеси. Благодарим ви!